Nieuws

Blusdekens niet geschikt voor frituurbranden


Uit nader onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat blusdekens niet geschikt zijn om de huidige type frituurbranden te kunnen doven. Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia’s, etc.
In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlam vatten.
In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen.
Gebruik daarom geen blusdeken voor frituurbranden.
Blusdekens zijn prima bruikbaar voor kleine beginnende branden en voor het doven van een in brand geraakte persoon.
Voor het veilig blussen van een frituurbrand adviseren wij het gebruik van een vetblusser.
 



Bij een vlam in een (frituur)pan doet u het volgende:
1. Bedek, indien mogelijk, uw handen / trek ovenhandschoenen aan;
2. Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan (plaats de deksel of pan van u af);
3. Zet de warmtebron uit;
4. Doe de afzuigkap uit;
5. Laat de pan met de deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld (tenminste een uur);
6. Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer.

Vlam in de pan